sunnuntaina, lokakuuta 09, 2005

Matka Sveitsiin ja ensimmäiset päivät

Lähdin Jyväskylästä bussilla kohti Helsingin lentoasemaa olo hieman krapulaisena edellisen illan läksiäisistä johtuen. Nukuin suurimman osan matkasta ja vasta Helsinki-Vantaan lentoasemalla piti ensimmäistä kertaa keskittyä matkustamiseen lähtöjärjestelyiden hoitamiseksi. Toiminta lentoasemalla eteni ongelmitta ja hyvin pian huomasin istuvani lentokoneessa matkalla Zürichiin.

Lentokoneen laskeuduttua 15minuuttia etuajassa lähettelin ”hengissä ollaan”-viestit Marille ja Äitille, ilmoitin Sarille perillä olostani ja lähdin etsimään rinkkaani matkatavaroiden palautuspaikalta. Rinkka tipahti hihnalle ensimmäisten joukossa ja lähdin kävelemään kohti lentoaseman kellarissa sijaitsevaa rautatieasemaa. Ostin liput tiskiltä, jossa minulle myytiin 24 tunnin lippu, jolla sai ajelle kaikilla Zürichin julkisilla ajoneuvoilla seuraavan vuorokauden ajan. Juna löytyi kerrosta alempaa ja lähti välittömästi kohti keskustaa kun istahdin penkkiin. Matkan alku sujui siis todella sujuvasti, eikä matka tuntunut pitkältä, koska nukuin suurimman osan matkasta.

Junamatka lentoasemalta Zürichiin kesti kymmenisen minuuttia. Istuin vastapäätä ketjussa polttavaa väsyneen näköistä miestä, joka alkoi loppumatkasta jutella kanssani. Juttelimme mm. Haglöfsin takistani, jonka leikkauksesta ja istuvuudesta hän tuntui tykkäävän.
Sari tuli minua vastaan päärautatieasemalle, josta oli noin 15 minuutin kävelymatka asunnolleen. Kämppä oli todella hyvällä paikalla aivan keskustassa. Perille päästyämme heitin tavarat Sarin huoneeseen, kävin tervehtimässä Sarin veljeä Juhaa ja Itävaltalaista Johannesta, jotka olivat myös vierailemassa Sarin luona. Pikaisen suihkussakäynnin ja vaatteidenvaihdon jälkeen menimme talon ylimpään kerrokseen, tai pikemminkin koko rakennuksen katolle, jossa oli todella mahtavan näköalan tarjoava kattoterassi. Söimme uunissa paistettuja sämpylöitä tomaatti-herkkumössötäytteellä ja sulatetulla mozzarellalla päällystettynä. Pöydässä oli myös olutta, viiniä, erilaisia juustoja ja hapankorppuja, jotka menivät tehokkaasti kaupaksi. Ilta oli lämmin ja vasta puolenyön aikaan alkoi tulla hieman vilpoinen, mutta silti huppari riitti lämmikkeeksi. Paikalle tuli myöhemmin myös Sarin työkaverit, joiden kanssa piipahdimme läheisessä pikkubaarissa muutamalla oluella. Ilta oli todella miellyttävä ja huomasin puhuvani englantia jännittämättä ja melko sujuvasti – jopa usean oluen jälkeen! Yöllä vielä pikaiset kebabit vatsantäytteeksi ja nukkumaan.

Sunnuntai alkoi tukevan muna-pekoni-kahvi-jogurtti-tuoremehu-aamiaisen nauttimisella. Lähdimme käymään Zürichin yläpuolella kohoavalla kukkulalla puolentoista tunnin vaellusretkellä, jonka lopuksi huipulla olevalla ravintola-alueella nautittiin kevyehkö välipala oluen ja bratwurstin muodossa. Kun olimme saattaneet Johanneksen junalle kävin ostamassa itselleni Halbtax ja Gleis 7-kortit, joilla saan huomattavia alennuksia Sveitsin sisäisessä junaliikenteessä. Ensimmäisen kerran pääsin nauttimaan alennuksesta matkallani Zürichista Berniin – en maksanut matkasta mitään. Gleis 7 kortilla kaikki ilta seitsemän jälkeen liikahtelevat junat ovat ilmaisia. Sinne jäi Zürich ja matka kohti Berniä alkoi. Sarille suuri kiitos pehmeästä laskeutumisesta vieraaseen maahan!
Saavuin Bernin rautatieasemalle noin yhdeksän kantturoissa karkeasti arvioiden. Kun ei suosiolla junia tai busseja ruvennut löytymään, päätin näyttää Sveitsille mistä poro kakkii ja hurautin taksilla koko viiden kilometrin matkan asunnolleni Studentenlogierhaus Tscharnergutiin. Hintaa tuli melko paljon, mutta ei sitä yömyöhään kovin pitkään kehtaa vieraassa maassa hölmönä pööpöillä. Avaimen sain ulko-oven viereisestä automaatista koodin syöttämällä ja pääsin onnellisesti sisään. Voin kertoa, että päivä oli fyysisesti hyvin väsyttävä. Sammuin välittömästi pään koskettaessa tyynyä.

Asun Studentenlogierhaus Tscharnergutissa, joka on paikallisen opiskelija-asuntosäätiön omistama 20-kerroksinen talo. Huoneeni on 13. Kerroksessa, jossa minulla on 15m2 huone. Jaan vessan ja suihkutilat muiden kerroksessa asuvien 12 henkilön kanssa. Kerroksessa asuva väki on sekä Sveitsistä, että muualta maailmalta, kaukaisin tulokohde lienee Kiina. Huoneeni on varusteltu sängyllä, pöydällä, pienellä kirjahyllyllä ja jalkalampulla. Huoneessa on myös lavuaari ja vaatekomero. Kokolattiamatto vaatii hieman totuttelua, mutta muuten paikka on melko siisti ja hyväkuntoinen. Ei siis valittamista asunnon suhteen. Asunnon kylkiäisenä tarjotaan 15Chf:n (10€) Wlan-internet yhteyttä, joka toimii aika huonosti ja pätkii ruuhkaisempana aikana. Valitin asiasta sähköpostitse, mutta vaikutta siltä ettei ketään kiinnosta.

Ei kommentteja: