keskiviikkona, marraskuuta 16, 2005

15.11 Zürich

Kävin siis vierailulla Zürichissa 4-6.11 perjantaista sunnuntaihin. Matkaa sinne täältä Bernistä on junalla alle tunti, joten matkan taittaa vaikka tupakkavaunussa yskien. Sveitsiläiset elävät ja kuolevat sätkä suupielessä käryten ja melko monessa vaunussa saa edelleen polttaa ilman rajoituksia. Menomatkalla istuin samassa vaunussa univormuihin sonnustautuneiden varusmiesten kanssa, jotka olivat ilmeisesti palaamassa kertausharjoituksista. Pojat joivat reippaanlaisesti olutta ja tupakkaakin kului miehekkäästi. Tunnin junamatkan aikana savu ehti tarttua ylläni oleviin vaatteisiin sekä repussani oleviin tavaroihini ja Zürichiin päästyäni haisin kokonaisvaltaisesti eltaantuneelle tuhkakupille. En ymmärrä miksi jotkut tulevat vielä erikseen tupakoimattomien puolelta savun sekaan sytyttelemään omaa savukettaan, Heikonlainen ilmastointi mahdollistaa erittäin tehokkaan passiivisen tupakoinnin, joten jos tupakat ovat päässeet loppumaan, riittää että marssii tupakkavaunuun, haukkoo muutamaan kertaan paksua ilmaa keuhkoihinsa ja taas jaksaa istua varttitunnin aloillaan rummuttelemassa hermostuneesti pöytää uutta tupakantuskaa odotellessa.

Syy Zürichin vierailulleni oli kaupungissa järjestetyt Suomalainen kekkerit. Juhlissa piti olla esiintymässä suomalainen rap-artisti ASA ja juhlapaikalla oli luvassa muutakin suomalaiselle kulttuurille ominaista kohellusta. Sain kutsun Jyväskylästä kotoisin olevalta kollegaltani Sari Kuukkaselta eli tuttavallisemmin Kuukkasen Sarilta. Hän oli armeliaasti majoittanut minut jo kerran aikaisemmin luokseen ja ilmeisesti olin käyttäytynyt siivosti koska kutsu kävi uudemmankin kerran. Kun iltasella lähdimme etsimään juhlapaikkaa satoi tietty vettä ja ilma oli muutenkin koleahko. Vajaan tunnin mittaisin tuloksettoman suunnistuksen jälkeen sateen kastelemat jalat pakottautuivat englantilaisen oloiseen pub/yökerhoon josta käsin otimme yhteyttä muihin suomalaisia, jotka olivat jo siirtyneet alkuillan juhlapaikalta kaupungin sykkeeseen. Ilta sujui nopeasti suomeksi huudellessa ja aamuviideltä nautitun kebabin jälkeen patja ja makuupussi tuntuivat maailman parhailta keksinnöiltä heti naisen ja höyryveturin jälkeen.

Lauantai-aamun herätys oli puolenpäivän aikoihin. Tukeva muna-pekoni-kahvi-aamiainen antoi voimia lähteä ulos kaupungille ihmettelemään suurta ja kallista maailmaa. Vaikka tässä vaiheessa elettiin marraskuun alkua, oli joulukoristeita jo viritetty sinne tänne pitkin näyteikkunoita. Veikkailen, että Zürichin liikkeet kuluttavat joulukoristeisiin pienehkön pohjoismaisen valtion maanpuolustuskulujen suuruisen summan joka vuosi. Tosin nyt vasta verryteltiin hillityillä jouluvaloilla ja muutamalla keskisuurella joulupukki & porolauma-kuvaelmalla. Koska opiskelijan tarpeet ja budjetti ovat rajalliset en varsinaisesti ostanut juuri mitään. No urheiluliikkeestä kolme paria mustia sukkia ja kirjakaupasta avaimenperän. Ruokaan ja juomaan kului sitten enempi rahaa, mutta kylläpä viini ja juusto sitten maistuikin joka frangin arvoisesti. Iltasella vielä elokuviin, jossa kävimme ihmettelemässä Elisabethtown-nimisen mukavan, mutta melko yhdentekevän rainan, jonka jälkeen alkoikin jo väsyttää. Sunnuntaina sitten herätys oli hyvin myöhään ja illalla takaisin junalla takaisin Berniin. Erittäin mukava reissu kansainväliseen ja tyylikkääseen kaupunkiin. Bernin vaihtareiden kanssa on jo alustavasti ollut puhetta Zürichin varsinaisen jouluhässäkän katsastamisesta. Toivottavasti ei jää vain puheeksi.

Ei kommentteja: